Főoldal | Profilom | Regisztráció | Kilépés | Belépés
Belépési neved: Vendég | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Vendég | RSS
Támogatás
Szabad az oldalt támogatni :)
Friss
Színpompás pillangók
Vízesések
Hírlevél
Ha értesítést kérsz az oldal híreiről, vagy leiratkoznál a hírlevélről, itt megteheted!

Újdonságok
Honlapok
borbolya_job
Kreatív Kuckó
Hirdetések
Eladó

ePhoto Bay Free Image Hosting


Főoldal » Cikkek » Vállalkozás » A magam módján

Egyéni vállalkozás
Ha egyéni vállalkozásba akarsz fogni, alaposan gondold végig  a dolgot. Az alábbi sorok nem tegnap íródtak, tehát a számokon ne lovagolj. A lényeg az, hogy nagyon, nagyon gondold meg, mire vállalkozol. Talán az új "garnitúra" tesz róla, hogy egyszerűbbé, és olcsóbbá váljon az egyéni vállalkozók élete. Ki tudja, még az is megtörténhet, hogy egyszer csak jó lesz azoknak is, akik valóban ebből akarnak megélni, méghozzá tisztességesen... Minden megtörténhet, és annak az ellenkezője is ...

Ennek a vállalkozási formának a legmagasabbak az állandó vállalkozási költségei, és ezzel lehet a legkevesebbet trükközni. Ámbár a trükközéshez nem nagyon értek, valószínűleg ezért nem vagyok vállalkozó. Az egyéni vállalkozás akkor éri meg, ha mellette 36 órát meghaladó munkaviszonyod van.

Egyébként nagyon egyszerű beindítani. A gondok a működéssel kapcsolatos adminisztrációban jelentkeznek. A vállalkozói igazolvány kiváltásához keresd fel a lakóhelyed  szerinti okmányirodát. A Hivatalok Vállalkozási Osztályán (csoportjánál) érdemes előzetesen informálódni arról,  milyen hivatalos iratokat kell a kérelemhez csatolni, és hogy a vállalkozási tevékenységhez szükséges-e valamilyen szakhatósági engedély (ÁNTSZ stb.) beszerzése. A vállalkozói igazolvány kiadása és a szükséges erkölcsi bizonyítvány együttes költsége a dolgok mai állása szerint 12.000 Ft-ba kerül.

Ha van főállású munkaviszonyod, akkor egy csomó járulék fizetéstől megmenekülsz – szerencsére. Ha viszont a vállalkozást főállásban csinálod, akkor függetlenül attól, hogy volt-e bevételed, fizetned kell 1.950 Ft fix összegű egészségügyi hozzájárulást, és különböző jogcímeken (nyugdíjjárulék és egészségbiztosítási járulék) a minimálbér kétszeresének (2008-ban ez 138.000 Ft) 33,5 %-át (azaz 46.230 Ft-ot) + 4 % vállalkozói adót. Ezek az egyéni vállalkozás költségei.

A vállalkozás további költsége még természetesen az SZJA, ami összevontan adózik  a főállású jövedelemmel, és az aktuális adótábla szerinti határokra megállapított adófizetési kötelezettség terheli. Ha alanyi adómentes vállalkozóként indulsz, de meghaladod a áfa mentességi határt, természetesen áfát is fizetned kell.
Azontúl tájékozódj az önkormányzatnál iparűzési adó fizetési kötelezettséged felől, és nyugodtan számíthatsz szolidaritási adó fizetésére is.

Ha ez mind nem elég, akkor még gondolkodj rajta, hogy eligazodsz-e a különböző adótörvények között, és képes vagy-e egyedül vezetni minden szükséges nyilvántartást, ami ellenőrzéskor feltétlenül szükséges. Pénztárkönyvből ugyanis még nem tudsz hozzájutni minden szükséges információhoz.

Ha még mindig nem ment el a kedved az egyéni vállalkozástól, akkor közlöm, hogy a vállalkozás költségeihez hozzácsaphatod a könyvelési díjat is.

Nagyon sajnálom, de ez van. Azt pedig ma még nem tudjuk, hogy holnap mi lesz, könnyebb, vagy nehezebb.
Kategória: A magam módján | Hozzáadta:: borbolya (2010-06-22) | Szerző: borbolya E
Megtekintések száma: 516 | Címkék (kulcsszavak): költségek, járulékok, egyéni vállalkozás | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Admin üzenete
Menü
Szavazás
Melyik filmet töltenéd le szívesen?
Összes válasz: 32
Olvass egy kicsit!
Próbáld ki az olvasást, hátha élvezni fogod a dolgot! :)
Stephen King könyvek
Robert Merle
Orwell
Monty Python
Még több PDF könyv
Ingyenes cuccok
Cimkék
hypermarket vásárlás anya család demokrácia másodállás diploma mesék egyéni vállalkozás járulékok grimm mesék holle anyó kert csipkerózsika fekete föld gyep 1984 dugó a legyek ura Athén golding Görögország a da vinci kód brown d.j.salinger Eger könyv andersen legszebb meséi vicces könyv ajándék édesanyáknak anyák napja édesanya heri kókler és a bűz serlege vicces mesék ajándék heri kókler és a fáraó átka diéta 90 napos fogyókúra heri kókler és a főnök érdemrendje fogyókúra heri kókler és a pokol kapuja karcsú derék gerinc gyógymasszázs heri kókler és a mormon kannája bizsu divatékszer fülbevaló heri kókler és a hat tyúk tava férfi divat férfi zakó heri kókler és a vámpírok bálja cipő divat divat Heri Kókler és az alkatrazi fogoly rottring Gyula a szökőkutak városa Gyulai strand Heri kókler és a Stonhenge titka ház eladása Heri Kókler és az epeköve ingatlan vásárlás vicces könyvek Heri Kókler és a telivér herceg ablakcsere fűtés számla Heri Kókler és az elf rémálma fűtés korszerűsítés fűtés rásegítés esküvő házasság K-LITE CODEK 123 pack kapcsolatok Bujtor István Gobbi Hilda a sárkány szeme felnőnek a gyerekek gyerekcipők gyerekruhák a harcos betegágy gyermek betegségek stephen king felnőtt mese felnőtt mesék george orwell george orwell állatfarm monty python gyalog galopp a farkas és a bárány a 22-es csapdája joseph heller joseph heller a 22-es csapdája robert merle a sziget indul a bakterház bilincsben A. J. Cronin: Réztábla a kapu alatt Cronin Gogol A köpönyeg


Flag Counter