Főoldal | Profilom | Regisztráció | Kilépés | Belépés
Belépési neved: Vendég | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Vendég | RSS
Támogatás
Szabad az oldalt támogatni :)
Friss
Színpompás pillangók
Vízesések
Hírlevél
Ha értesítést kérsz az oldal híreiről, vagy leiratkoznál a hírlevélről, itt megteheted!

Újdonságok
Honlapok
borbolya_job
Kreatív Kuckó
Hirdetések
Eladó

ePhoto Bay Free Image Hosting


Főoldal » Cikkek » Szieszta » Pihengetünk

Szerelmem, Görögország
Életetem első görög nyaralása 1991-ben, a közép-görögországi Kamena Vourla városában telt. Ez a görög nyaralás határozta meg későbbi életem nyaralási szokásait. A görög táj, a görög emberek és kultúrájuk örökre rabul ejtett.

Azóta több, mint tíz alkalommal töltöttem szabadságom legszebb heteit ebben a csodálatos országban. Kamena Vourlától úgy másfél órányi buszozással értük el a Meteorákhoz vezető szerpentin út alját. Döbbenetes élmény volt, ahogy a busz lassan felfelé haladva időnként visszafarolt, lehúzódott egy kissé kiszélesedő padkára, hogy a lefelé igyekvő járműveket elengedje, hiszen az út keskeny lett volna két egymás mellett elhaladó autó részére is. Görög nyaralások során többször megállapítottam, hogy a görög sofőrök magabiztosan, és hajszál pontosan uralják járműveiket.

A Meteorák sziklái valaha a tenger fenekén helyezkedtek el. Számomra önmagában már ez a tény is felfoghatatlan. Valamikor 10 millió évvel ezelőtt a földmozgások következtében emelkedtek ki a tengerből.
A XI. században a sziklák között remeték éltek, majd a XIV. században az ellenséges török seregek portyázási elől a szerzetesek a tornyok tetejére húzódtak, így megközelíthetetlenné váltak. Az első kolostorokat felhúzható létrákon lehetett megközelíteni. Később kis kosárkában húzták fel egymást és a szükséges dolgokat. Valószínűleg soha az életben nem csodálhattam volna meg ezeket a klastromokat, ha bele kell ülnöm egy ilyen kis „kosárkába”.
A kosarakon ma már csak élelmiszert húznak fel, és a köteleket már nem kézi erővel, hanem géppel hajtva kezelik. A mai napig használják a köteleket a kosárral arra, hogy embert húzzanak fel rajtuk.

Ma a kolostorokat a sziklákba vájt lépcsőkön lehet megközelíteni, és bevallom őszintén, hogy a magam részéről nem nagyon mertem lenézni a mélybe a lépcsőkön felfelé haladva. Volt a turista csoportban olyan fiatal apuka, aki gyerekét a nyakába vette, és úgy lépkedett fölfelé. Hát… engem a hideg kirázott, mert amikor felértünk a kolostorhoz, a 613 m magasságból lepillantva a házak gyufaskatulya méretúnek látszottak. A kolostorok közül  a Nagy Meteora a legismertebb. Számomra szinte elképzelhetetlen, hogy napjainkban emberek önként vállalják azt, hogy ilyen puritán körülmények között éljenek. Bár a turisták hoznak némi felfordulást a világból, mégis kiráz a hideg a gondolattól, hogy ilyen messze élnek az úgynevezett civilizációtól.
A Szentháromság kolostor annyiban tér el a Nagy Meteorától, hogy mindenütt látszik a női szerzetesen keze munkája. Virágok, virágok és megint virágok…Különben itt is minden az egyszerúségről és a puritán életmódról tanúskodik.

Abban az évben még egy hatalmas élményben volt részem görög nyaralásom alatt. Csoportunk ellátogatott Athénba. Legalább 40 fokos meleg volt, és ezerrel tűzött a nap. Gyakorlatlan voltam még a mediterrán nyarak tekintetében, így napszemüveg nélkül indultam a városnézésre. Olyan napszúrást kaptam, hogy még a szemhéjam is hámlott, és a szemem annyira szúrt, hogy szinte vakon – persze idegesen – jártam végig a hatalmas piacot, miközben patakokban folyt a könnyem. Semmi élvezetet nem találtam az egészben. Ráadásul párommal eltévedtünk, és Athén leglepukkantabb részét is volt szerencsénk végigrohanni. Nagy nehezen rátaláltunk a találkozóhelyre, és csoporttal együtt elindultunk életünk nagy élménye felé, az Akropoliszhoz. A lábunk alatt fehérre meszelt út vezetett a Fellegvárba. Akkor értettem meg, mi is az igazi sikátor, ahogy kitárt karjaimmal elértem a járda két oldalán fehérre meszelt apró házak falát. Az Akropoliszról elénk táruló látványtól elállt a lélegzetem, és megfeledkeztem könnyezve fájó szememről. A lábunk előtt elterülő város beleveszett a tengerbe. Nem tudtam eldönteni, hol ér véget Athén, és hol kezdődik a végtelen víz. Csodálatos volt.

Görög nyaralásról nem beszélhetünk, amíg nem láttuk a Meteorákat és Athént. Görögország ezzel a két hellyel kezdődik. Nem tudom, mi vár rám még az életben, de ezekre a helyekre szeretnék még egyszer visszamenni és a mai eszemmel újraélni varázsukat.
Kategória: Pihengetünk | Hozzáadta:: borbolya (2010-06-22) | Szerző: borbolya E
Megtekintések száma: 537 | Címkék (kulcsszavak): Athén, Meteorák, Görögország, nyaralás Görögországban | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Admin üzenete
Menü
Szavazás
Melyik filmet töltenéd le szívesen?
Összes válasz: 32
Olvass egy kicsit!
Próbáld ki az olvasást, hátha élvezni fogod a dolgot! :)
Stephen King könyvek
Robert Merle
Orwell
Monty Python
Még több PDF könyv
Ingyenes cuccok
Cimkék
hypermarket vásárlás anya család demokrácia másodállás diploma mesék egyéni vállalkozás járulékok grimm mesék holle anyó kert csipkerózsika fekete föld gyep 1984 dugó a legyek ura Athén golding Görögország a da vinci kód brown d.j.salinger Eger könyv andersen legszebb meséi vicces könyv ajándék édesanyáknak anyák napja édesanya heri kókler és a bűz serlege vicces mesék ajándék heri kókler és a fáraó átka diéta 90 napos fogyókúra heri kókler és a főnök érdemrendje fogyókúra heri kókler és a pokol kapuja karcsú derék gerinc gyógymasszázs heri kókler és a mormon kannája bizsu divatékszer fülbevaló heri kókler és a hat tyúk tava férfi divat férfi zakó heri kókler és a vámpírok bálja cipő divat divat Heri Kókler és az alkatrazi fogoly rottring Gyula a szökőkutak városa Gyulai strand Heri kókler és a Stonhenge titka ház eladása Heri Kókler és az epeköve ingatlan vásárlás vicces könyvek Heri Kókler és a telivér herceg ablakcsere fűtés számla Heri Kókler és az elf rémálma fűtés korszerűsítés fűtés rásegítés esküvő házasság K-LITE CODEK 123 pack kapcsolatok Bujtor István Gobbi Hilda a sárkány szeme felnőnek a gyerekek gyerekcipők gyerekruhák a harcos betegágy gyermek betegségek stephen king felnőtt mese felnőtt mesék george orwell george orwell állatfarm monty python gyalog galopp a farkas és a bárány a 22-es csapdája joseph heller joseph heller a 22-es csapdája robert merle a sziget indul a bakterház bilincsben A. J. Cronin: Réztábla a kapu alatt Cronin Gogol A köpönyeg


Flag Counter