Főoldal | Profilom | Regisztráció | Kilépés | Belépés
Belépési neved: Vendég | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Vendég | RSS
Támogatás
Szabad az oldalt támogatni :)
Friss
Színpompás pillangók
Vízesések
Hírlevél
Ha értesítést kérsz az oldal híreiről, vagy leiratkoznál a hírlevélről, itt megteheted!

Újdonságok
Honlapok
borbolya_job
Kreatív Kuckó
Hirdetések
Eladó

ePhoto Bay Free Image Hosting


Főoldal » Cikkek » Ahol élünk » Házon kívül

Szökik a meleg
Nagyon régi építésű házban lakom. A 60-as évek végén még nádtető fedte, apró ablakain alig jutott be a fény. Szinte teljes hosszában alápincézték, és emlékszem, hogy amikor a szüleim kicserélték az elkorhadt padlót, majdnem „lementek’ a pincébe, annyira rossz állapotban volt az aljzat. Nagyon sok minden megváltozott.

Már vagy harminc éve lecseréltük az apró ablakokat kétszárnyas, akkoriban modernnek számító nyílászárókra. A szüleim akkoriban annyit dolgoztak a házon, hogy sosem felejtem el, amikor azt mondták, ők már többet hozzá sem nyúlnak semmihez.
Ez azért nem egészen így történt, mert még nagyon sok mindent megcsináltak, de az ablakok maradtak.

Aztán, ahogy szép csendesen  felfelé kezdtek kúszni az olaj – és gázárak, kezdett elegünk lenni az ablakréseken kiszökő melegből, és a kidobott forintokból, amit úgyszólván az utca fűtésére költöttünk.
Sajnos, szegény ember vízzel főz, ahogy mondani szokás. Megkerestük a lakás legrégibb, legrosszabb állapotú ablakát, ami a konyhát díszítette. Azért mondom, hogy díszítette, mert ez egy nagyon régi – még az eredeti ablakok közül megmentett – darab volt, és nagyon jól nézett ki. Két részből állt. Felül külön ki lehetett nyitni, úgy, hogy az alsó rész csukva maradhatott. Szóval tetszett. Sajnos volt azonban egy szépséghibája. Mégpedig az, hogy ha az alsó részt kinyitottuk, soha többé nem tudtuk becsukni. A riglijét – azt hiszem így hívták a zárhoz tartozó kiegészítő szerkezetet – kalapáccsal, vagy egyenesen húsklopfolóval kellett beverni a helyére, ha véletlenül megfeledkeztünk magunkról, és mégis kinyitottuk az alsó szárnyat.

Nos, elkezdtem ajánlatokat kérni műanyag nyílászárókra. Élvezetből nem csak ablakra, hanem ajtóra is. Mivel ragaszkodtam hogy a konyha ablak jellegében hasonlítson a régihez, külön tervrajzot készítettem és mérettel ellátva elküldtem egy csomó műanyag nyílászárókat gyártó céghez. Eleinte még rovarhálóról és redőnyről is álmodoztam.
Aztán felébredtem, megszámoltam a pénzemet, és összeszorítottam a számat. Ajtó elnapolva. Ha nem kérek ÁFÁ-s számlát, akkor 98.000 Ft-ból megvan a régiesnek ható, de jól szigetelő, vadiúj, műanyag nyílászáróm, a csoda-ablakom. (A most következő vallomást az APEH munkatársai előtt úgy is letagadom!) Természetesen nem kértem számlát.

Nagyon szégyellem magam, mert törvénytisztelő állampolgár vagyok, viszont nincsenek millióim. Igazából nem is tudom, hogy előbbiért, vagy utóbbiért pirulok jobban, de nem is ez a lényeg. A többi ablakom, – szám szerint  5 db – valamint a bejárati ajtóm azóta is köszöni, jól van.

A forintok pedig szép csendesen gurulnak kifelé, az utca fűtésére.
Kategória: Házon kívül | Hozzáadta:: borbolya (2010-06-22) | Szerző: borbolya E
Megtekintések száma: 786 | Címkék (kulcsszavak): műanyag nyílászárók, fűtés számla, ablakcsere | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Admin üzenete
Menü
Szavazás
Melyik filmet töltenéd le szívesen?
Összes válasz: 32
Olvass egy kicsit!
Próbáld ki az olvasást, hátha élvezni fogod a dolgot! :)
Stephen King könyvek
Robert Merle
Orwell
Monty Python
Még több PDF könyv
Ingyenes cuccok
Cimkék
hypermarket vásárlás anya család demokrácia másodállás diploma mesék egyéni vállalkozás járulékok grimm mesék holle anyó kert csipkerózsika fekete föld gyep 1984 dugó a legyek ura Athén golding Görögország a da vinci kód brown d.j.salinger Eger könyv andersen legszebb meséi vicces könyv ajándék édesanyáknak anyák napja édesanya heri kókler és a bűz serlege vicces mesék ajándék heri kókler és a fáraó átka diéta 90 napos fogyókúra heri kókler és a főnök érdemrendje fogyókúra heri kókler és a pokol kapuja karcsú derék gerinc gyógymasszázs heri kókler és a mormon kannája bizsu divatékszer fülbevaló heri kókler és a hat tyúk tava férfi divat férfi zakó heri kókler és a vámpírok bálja cipő divat divat Heri Kókler és az alkatrazi fogoly rottring Gyula a szökőkutak városa Gyulai strand Heri kókler és a Stonhenge titka ház eladása Heri Kókler és az epeköve ingatlan vásárlás vicces könyvek Heri Kókler és a telivér herceg ablakcsere fűtés számla Heri Kókler és az elf rémálma fűtés korszerűsítés fűtés rásegítés esküvő házasság K-LITE CODEK 123 pack kapcsolatok Bujtor István Gobbi Hilda a sárkány szeme felnőnek a gyerekek gyerekcipők gyerekruhák a harcos betegágy gyermek betegségek stephen king felnőtt mese felnőtt mesék george orwell george orwell állatfarm monty python gyalog galopp a farkas és a bárány a 22-es csapdája joseph heller joseph heller a 22-es csapdája robert merle a sziget indul a bakterház bilincsben A. J. Cronin: Réztábla a kapu alatt Cronin Gogol A köpönyeg


Flag Counter