Főoldal | Profilom | Regisztráció | Kilépés | Belépés
Belépési neved: Vendég | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Vendég | RSS
Támogatás
Szabad az oldalt támogatni :)
Friss
Színpompás pillangók
Vízesések
Hírlevél
Ha értesítést kérsz az oldal híreiről, vagy leiratkoznál a hírlevélről, itt megteheted!

Újdonságok
Honlapok
borbolya_job
Kreatív Kuckó
Hirdetések
Eladó

ePhoto Bay Free Image Hosting


Főoldal » Cikkek » Ahol élünk » Házon kívül

Levegőt!
Napjaink legnagyobb – számomra legijesztőbb – gondja az egyre növekvő energia felhasználás, és a környezetünkre végzetes mennyiségű szennyező anyag kibocsátás.

Az emberi faj, amely hatalmas tudás birtokosa, képtelen korlátozni saját kényelmi  törekvéseit. Az üzemanyag fogyasztás csökkentése pedig az első konkrét, hatékony lépése lehetne az állandóan címlapon hozott globális felmelegedés elleni tetteknek. Szavakban persze nincs hiány. Nem kell nagy dolgokra gondolkodni.

Ahogy a közmondás tartja „sok kicsi sokra megy”. Nézzünk körül közvetlen környezetünkben! A bölcsitől az egyetemig háztól házig kocsival fuvarozzák gyerekeiket a szülők. Az üzemanyag fogyasztás csökkentését azzal próbálják elérni, hogy korszerűbb, drágább autókat vesznek ahelyett, hogy csemetéiket megtanítanák arra, hogyan kell tömegközlekedési eszközökön eljutni „a” pontból ’b’ pontba. Amikor fiatal voltam, ki nem állhattam a ’bezzeg az én időmben’ kezdetű mondatokat, most mégis kénytelen vagyok előrukkolni ezzel a szófordulattal.

Amikor a gyerekeim kicsik voltak, előbb a kicsit vittem a bölcsibe, aztán a nagyot az oviba – gyalogosan és busszal. A bevásárlás sem úgy zajlott akkoriban, mint manapság. Igaz, hogy minden nap kellett boltba menni, mert sokakkal együtt nekünk sem volt autónk, ezért apránként kellett a hétvégi főzéshez valót hazacuccolni. Valahogy mégis kibírtuk.

A mai napig sincs autóm, fiatalabb se lettem azóta, mégis megoldom valahogy. Szóval, ha a gyerekeket nem szolgálnák ki a szülők olyan mértékben, mint ahogy most teszik, talán sok tekintetben felelősebb felnőtteket nevelnének belőlük. Igazából az is érthetetlen, hogy míg állandóan tele vannak panasszal, mégsem sajnálják pénzük jelentős részét benzinre költeni.

Az üzemanyag fogyasztás csökkentést – mint minden más önkorlátozást – az emberek nagy része természetesen másoktól várja. Pedig lefogadom, ha mindenki hetenként egyszer-kétszer otthon hagyná az autóját igen jelentős üzemanyag fogyasztás csökkentés mutatkozna. Talán a döntéshozóknak azon kéne törniük a fejüket, hogyan ösztönözzék az üzemanyag fogyasztás csökkentés ezen módját.

A közlekedési cégek – gondolok itt konkrétan egyre, de ez nem éppen a reklám helye – a folyamatos jegyár emelés helyett inkább ösztönözhetnék az embereket, hogy járműveiket válasszák a napi közlekedésre. Az ösztönzésre fordított összeg sokkal kisebb lehetne, mint a cégvezetők javadalma, és minden esetre sokkal hasznosabb eredményt hozhatna. Az üzemanyag fogyasztás csökkentés közügy.

Annak üzenem, aki erre magától még nem jött rá:  ha kell, ha nem autóban feszíteni nagyon ciki, és majdnem olyan egészségtelen, mint a dohányzás!
Kategória: Házon kívül | Hozzáadta:: borbolya (2010-06-22) | Szerző: borbolya E
Megtekintések száma: 543 | Címkék (kulcsszavak): dugó, környezetszennyezés, üzemanyag | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Admin üzenete
Menü
Szavazás
Melyik filmet töltenéd le szívesen?
Összes válasz: 32
Olvass egy kicsit!
Próbáld ki az olvasást, hátha élvezni fogod a dolgot! :)
Stephen King könyvek
Robert Merle
Orwell
Monty Python
Még több PDF könyv
Ingyenes cuccok
Cimkék
hypermarket vásárlás anya család demokrácia másodállás diploma mesék egyéni vállalkozás járulékok grimm mesék holle anyó kert csipkerózsika fekete föld gyep 1984 dugó a legyek ura Athén golding Görögország a da vinci kód brown d.j.salinger Eger könyv andersen legszebb meséi vicces könyv ajándék édesanyáknak anyák napja édesanya heri kókler és a bűz serlege vicces mesék ajándék heri kókler és a fáraó átka diéta 90 napos fogyókúra heri kókler és a főnök érdemrendje fogyókúra heri kókler és a pokol kapuja karcsú derék gerinc gyógymasszázs heri kókler és a mormon kannája bizsu divatékszer fülbevaló heri kókler és a hat tyúk tava férfi divat férfi zakó heri kókler és a vámpírok bálja cipő divat divat Heri Kókler és az alkatrazi fogoly rottring Gyula a szökőkutak városa Gyulai strand Heri kókler és a Stonhenge titka ház eladása Heri Kókler és az epeköve ingatlan vásárlás vicces könyvek Heri Kókler és a telivér herceg ablakcsere fűtés számla Heri Kókler és az elf rémálma fűtés korszerűsítés fűtés rásegítés esküvő házasság K-LITE CODEK 123 pack kapcsolatok Bujtor István Gobbi Hilda a sárkány szeme felnőnek a gyerekek gyerekcipők gyerekruhák a harcos betegágy gyermek betegségek stephen king felnőtt mese felnőtt mesék george orwell george orwell állatfarm monty python gyalog galopp a farkas és a bárány a 22-es csapdája joseph heller joseph heller a 22-es csapdája robert merle a sziget indul a bakterház bilincsben A. J. Cronin: Réztábla a kapu alatt Cronin Gogol A köpönyeg


Flag Counter