Főoldal | Profilom | Regisztráció | Kilépés | Belépés
Belépési neved: Vendég | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Vendég | RSS
Támogatás
Szabad az oldalt támogatni :)
Friss
Színpompás pillangók
Vízesések
Hírlevél
Ha értesítést kérsz az oldal híreiről, vagy leiratkoznál a hírlevélről, itt megteheted!

Újdonságok
Honlapok
borbolya_job
Kreatív Kuckó
Hirdetések
Eladó

ePhoto Bay Free Image Hosting


Főoldal » Cikkek » Ahol élünk » Házon kívül

Az én házam, az én váram
 Az ember végigdolgozza az egész életét, mire hozzájut egy lakáshoz, vagy a szerencsésebbek egy családi házhoz. Persze kinek milyen lakást sikerül összekuporgatnia. Lényeg, hogy legyen hol álomra hajtanod a fejedet. A magam részéről nem elégedetlenkedek, de néha ámulok és bámulok, látván, hogy micsoda különbségek vannak ház és ház, lakás és lakás között. Ezért aztán időnként - bármennyire is próbálok uralkodni magamon - időnként mégis elfog a sárga irigység.

A szomszédasszonyom jó szándékú, kedves, aranyos. Igazából semmi bajom vele. Viszont most már egy kicsit kezdem unni, hogy mindíg mindent tud, -mindíg mindent jobban tud – és ráadásul nem csak szerencséje van, de még pénze is. Az eszét most hagyjuk, az egy másik történet lesz.

Szóval egyszer azt mondja nekem, hogy reméli, nem okoz gondot, ha néhány napig feltúrják az udvart, – közös bejáratunk van, közös viacolor burkolattal, amit nem igazán nehéz megbontani – mert ázik a házuk fala, és szigetelni szeretnék. Előre is elnézést kért a kellemetlenségért, és a munkavégzés idejére beköltöztek Pestre, ahol van még egy lakásuk, vészhelyzet esetére persze. Időnként kiugrottak kocsival, hogy szemrevételezzék a munka pillanatnyi állását, és eligazítsák a munkásokat.

Egyik nap munkából hazajövet, anyám így szól hozzám: te tudod, mik azok a hatalmas valamik, amiket ma hoztak a szomszédnak? Hatalmas valamik. Ja, azt nem tudom, de mivel nagyon kíváncsi lettem, gyorsan kimentem az udvarba, és megnéztem. A hatalmas valamikről – három darab volt belőlük – kiderült, hogy napelemek.

Hoppá! Ez aztán a jó ötlet. Alig vártam, hogy a szomszédasszony hazaugorjon, és megkérdezhessem tőle, mi a helyzet a napelemekkel. Leesett az állam, amikor a kimerítő választ hallottam, és bevallom elfogott az irigység.
Az történt ugyanis, hogy 2008-ban beadtak egy pályázatot – bár nem biztos, hogy ez a reklám helye – az Energia Központ Nonprofit Kft-hez, és képzeld nyertek. A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium honlapján is megtalálhatók a pályázati lehetőségek, és éppen mostanában lesz aktuális a 2009. évre szóló pályázatok kiírása. Szomszédasszonyom  „melegvíz ellátás és fűtés rásegítés”-re pályázott, de nyílászáró cserére, fűtés átalakításra is lehet pályázni. Érdemes megnézni.

 A napelem használata vonzó lehetőség, de – titokban megnéztem a pályázati nyertesek listáját, onnan tudom – olyan magas a beruházás teljes összege, hogy a támogatás ellenére sem tud gyorsan elterjedni a használata. Amikor állandó jelleggel arról beszélünk, hogy milyen drága, és bizonytalan a szénhidrogén beszerzése, nem igazán értem, miért nem tesznek az államok nagyobb erőfeszítéseket a napelemes energia ellátás fejlesztésére, és a tudományos kutatások miért nem folynak gőzerővel arról, hogy a napenergiát el tudjuk raktározni. Így megoldható lenne akár a téli fűtés napelemes energia felhasználásával.

Persze a kutatások hiányára vonatkozó kérdésem igazán költői. Választ nem várok rá, mert magamtól is sejtem. Az olaj lobbi ereje lesöpör minden ésszerű megoldást. Elég szomorú, de valószínűleg még sok évnek kell eltelni, hogy a napelemes fűtés, vagy legalább áramellátás elterjedjen.

Szerencsére a szomszédasszonyom résen volt, igaz, hogy a kivétel erősíti a szabályt
Kategória: Házon kívül | Hozzáadta:: borbolya (2010-06-22) | Szerző: borbolya E
Megtekintések száma: 768 | Címkék (kulcsszavak): fűtés rásegítés, napelem, fűtés korszerűsítés | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Admin üzenete
Menü
Szavazás
Melyik filmet töltenéd le szívesen?
Összes válasz: 32
Olvass egy kicsit!
Próbáld ki az olvasást, hátha élvezni fogod a dolgot! :)
Stephen King könyvek
Robert Merle
Orwell
Monty Python
Még több PDF könyv
Ingyenes cuccok
Cimkék
hypermarket vásárlás anya család demokrácia másodállás diploma mesék egyéni vállalkozás járulékok grimm mesék holle anyó kert csipkerózsika fekete föld gyep 1984 dugó a legyek ura Athén golding Görögország a da vinci kód brown d.j.salinger Eger könyv andersen legszebb meséi vicces könyv ajándék édesanyáknak anyák napja édesanya heri kókler és a bűz serlege vicces mesék ajándék heri kókler és a fáraó átka diéta 90 napos fogyókúra heri kókler és a főnök érdemrendje fogyókúra heri kókler és a pokol kapuja karcsú derék gerinc gyógymasszázs heri kókler és a mormon kannája bizsu divatékszer fülbevaló heri kókler és a hat tyúk tava férfi divat férfi zakó heri kókler és a vámpírok bálja cipő divat divat Heri Kókler és az alkatrazi fogoly rottring Gyula a szökőkutak városa Gyulai strand Heri kókler és a Stonhenge titka ház eladása Heri Kókler és az epeköve ingatlan vásárlás vicces könyvek Heri Kókler és a telivér herceg ablakcsere fűtés számla Heri Kókler és az elf rémálma fűtés korszerűsítés fűtés rásegítés esküvő házasság K-LITE CODEK 123 pack kapcsolatok Bujtor István Gobbi Hilda a sárkány szeme felnőnek a gyerekek gyerekcipők gyerekruhák a harcos betegágy gyermek betegségek stephen king felnőtt mese felnőtt mesék george orwell george orwell állatfarm monty python gyalog galopp a farkas és a bárány a 22-es csapdája joseph heller joseph heller a 22-es csapdája robert merle a sziget indul a bakterház bilincsben A. J. Cronin: Réztábla a kapu alatt Cronin Gogol A köpönyeg


Flag Counter