Főoldal | Profilom | Regisztráció | Kilépés | Belépés
Belépési neved: Vendég | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Vendég | RSS
Támogatás
Szabad az oldalt támogatni :)
Friss
Színpompás pillangók
Vízesések
Hírlevél
Ha értesítést kérsz az oldal híreiről, vagy leiratkoznál a hírlevélről, itt megteheted!

Újdonságok
Honlapok
borbolya_job
Kreatív Kuckó
Hirdetések
Eladó

ePhoto Bay Free Image Hosting


Főoldal » Cikkek » Ahogy élünk » Házon belül

Rongyszőnyegtől a repülő szőnyegig
Amikor a 70-es években házunkat, minden helyiségben padló burkolat volt. Talán túlzás is burkolatnak nevezni, mert minden egyes lap mozgott a talpunk alatt az alatta egyenetlenné öregedett salak miatt.

Első dolgunk volt, hogy az aljzatot lebetonozzuk, és gyönyörű PVC padlóval borítsuk. Akkoriban jó minőségű linóleumokat lehetett kapni, és a pór népnek nem nagyon tellett parkettára. Arról nem beszélve, hogy könnyű tisztán tartani, nem kell csiszolni és fényezni. Az eltelt időben új PVC került a szobákba, mert sokkal szebbeket is lehetett már kapni, mint az eredetiek voltak. Ahogy telt az idő, rádöbbentem, hogy már régen parkettázhattunk volna abból a pénzből, amit szőnyeg vásárlásra fordítottunk az évek során. Az ugyanis nyilvánvaló, hogy a linóleum alatti beton hidegségét valamivel enyhíteni kellett.

Ezért aztán szőnyeg vásárlások tömkelegével próbálkoztunk. Először – biztos emlékszel még azokra a piros alapon mintás, rojtos szőnyegekre – hagyományos darabokkal próbálkoztunk. Szépek voltak, de elég hamar meguntuk őket. Akkoriban minden második lakásban ilyenekkel lehetett találkozni.

Következett a padlószőnyeg-korszak. Faltól falig eltakartuk vele a PVC-t. Hamarosan ebből is elegünk lett. Állandóan a porszívót – meg persze a derekunkat – gyötörtük. A gyerekek folyton leöntötték valamivel. Szörptől kezdve a kakaón át a lekváron keresztül minden volt ezeken a szőnyegeket. Mivel akkoriban még nem voltak olyan jó szőnyeg tisztító szerek, mint ma, gondolhatod, hogy néztek ki a valaha jobb napokat látott padló textiliáink. Repültek is a lomtalanításkor, ahogy illik.

Újabb szőnyeg vásárlási hisztéria kezdődött. A lakás tele lett rongy szőnyegekkel. Előbb a csíkos variáció következett. Ezeket is hamar megutáltuk. Kirázogatni nehéz fizikai munka volt, a porszívózás pedig nem jött be, mert a vákuum majdnem beszippantotta az egész szőnyeget.

Sebaj, gondoltuk. Úgy is olyan gyönyörű, hófehér gyapjú szőnyegeket láttunk az áruházban, hogy rögtön beleszerettünk. Már a gyerekek is nagyok voltak, talán érdemes megpróbálni. Meg is vettük a csodaszép darabokat. Igen ám, de akár mennyire vigyáztunk rájuk, előbb utóbb mégis bekoszolódtak. Az automata mosógépbe – akkor már volt ilyenünk – alig tudtuk betuszkolni a szőnyegeket. Egy hétbe is beletelt, míg a vastag anyag megszáradt. Természetesen ez is a rongy szőnyegek sorsára jutott. Előbb csak a kamrába száműztük őket, majd repültek a lomtalanításba.

A szőnyeg vásárlási cirkusz még ma sem ért véget. Mostani szőnyegem valaha narancssárga színben pompázott, kék mintáival nagyon jól mutatott. Ám az unokák gondoskodtak róla, hogy ketchup, kóla, és pudingfoltok tarkítsák. Hiába a kiváló tisztítószerek, a derekam már nem a régi, hogy álló nap csússzak-másszak, mint a reklámban szereplő nagyi, aki egy tabletta elfogyasztása után a hátán lovagoltatja unokáit.

Gondolom sejted, hogy hamarosan újabb szőnyeg vásárlás következik az életünkben, és a régi darabok is társaik sorsára jutnak, vagyis záros határidőn belül megtanulnak repülni.
Kategória: Házon belül | Hozzáadta:: borbolya (2010-06-22) | Szerző: borbolya E
Megtekintések száma: 369 | Címkék (kulcsszavak): szőnyeg, padlószőnyeg, vásárlás | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Admin üzenete
Menü
Szavazás
Melyik filmet töltenéd le szívesen?
Összes válasz: 32
Olvass egy kicsit!
Próbáld ki az olvasást, hátha élvezni fogod a dolgot! :)
Stephen King könyvek
Robert Merle
Orwell
Monty Python
Még több PDF könyv
Ingyenes cuccok
Cimkék
hypermarket vásárlás anya család demokrácia másodállás diploma mesék egyéni vállalkozás járulékok grimm mesék holle anyó kert csipkerózsika fekete föld gyep 1984 dugó a legyek ura Athén golding Görögország a da vinci kód brown d.j.salinger Eger könyv andersen legszebb meséi vicces könyv ajándék édesanyáknak anyák napja édesanya heri kókler és a bűz serlege vicces mesék ajándék heri kókler és a fáraó átka diéta 90 napos fogyókúra heri kókler és a főnök érdemrendje fogyókúra heri kókler és a pokol kapuja karcsú derék gerinc gyógymasszázs heri kókler és a mormon kannája bizsu divatékszer fülbevaló heri kókler és a hat tyúk tava férfi divat férfi zakó heri kókler és a vámpírok bálja cipő divat divat Heri Kókler és az alkatrazi fogoly rottring Gyula a szökőkutak városa Gyulai strand Heri kókler és a Stonhenge titka ház eladása Heri Kókler és az epeköve ingatlan vásárlás vicces könyvek Heri Kókler és a telivér herceg ablakcsere fűtés számla Heri Kókler és az elf rémálma fűtés korszerűsítés fűtés rásegítés esküvő házasság K-LITE CODEK 123 pack kapcsolatok Bujtor István Gobbi Hilda a sárkány szeme felnőnek a gyerekek gyerekcipők gyerekruhák a harcos betegágy gyermek betegségek stephen king felnőtt mese felnőtt mesék george orwell george orwell állatfarm monty python gyalog galopp a farkas és a bárány a 22-es csapdája joseph heller joseph heller a 22-es csapdája robert merle a sziget indul a bakterház bilincsben A. J. Cronin: Réztábla a kapu alatt Cronin Gogol A köpönyeg


Flag Counter