Főoldal | Profilom | Regisztráció | Kilépés | Belépés
Belépési neved: Vendég | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Vendég | RSS
Támogatás
Szabad az oldalt támogatni :)
Friss
Színpompás pillangók
Vízesések
Hírlevél
Ha értesítést kérsz az oldal híreiről, vagy leiratkoznál a hírlevélről, itt megteheted!

Újdonságok
Honlapok
borbolya_job
Kreatív Kuckó
Hirdetések
Eladó

ePhoto Bay Free Image Hosting


Főoldal » Cikkek » Ahogy élünk » Házon belül

A házasságok a földön köttetnek
 A családalapítás még napjainkban is legtöbbször a házasságkötéssel kezdődik.

A régi görögöknél a házasság már kizárólag egynejűséget jelentett. Abban az időben a nők egyenrangúak voltak a férjükkel, de ne gondoljuk, hogy bárki – persze voltak kivételek – az együttélésnek ezt a módját ideálisnak gondolta. Nem volt több szükséges rossznál. A spártaiknál kifejezetten az utódnemzés célját szolgálta.
A házasságok a történelem folyamán,  hosszú évszázadokon át politikai szükségszerűségek mentén köttetett. Uralkodóházak házasodtak uralkodóházakkal hatalmuk megerősítése érdekében, vagy háborúk elkerülése végett. Magyarországon a XIX. sz. elejétől a XX. század közepéig jellemzőek voltak az érdekházasságok. Földet a földdel házasították össze, elszegényedett dzsentri-fiúk gazdag hozományt kerestek. Szerelemről szó sem volt, ahogyan férfi és nő közötti egyenlőségről sem.
Az asszonynak hallgass a neve. Nagyon sok élet futott zátonyra, mert a házasságból kilépni, -  ha nem is lehetetlen vállalkozás - de életre szóló szégyen volt.

A női egyenjogúság fokozatos kiteljesedése nem kedvez a házasság iránti vágynak, de szerencsére az esetek többségében ma már nem a vagyonszerzés vagy politikai hatalom megszerzése a legfőbb mozgatója a frigy megkötésének. Azonban a nők munkába járnak és karriert építenek, nincs idő, lehetőség és energia megfelelő partner kiválasztására, a kapcsolatok ápolására és elmélyítésére.
A házasság nem tartozik a mai nők álmai közé, vagy nem merik bevallani. Gyakran hallani olyan megnyilvánulásokat, hogy minek házasodni, ha úgy is válás lesz a vége. Ebben sajnos van némi igazság.

Ugyanis a házasság valóban csak akkor működik, ha a párok komolyan veszik a fogadalmukat. A megromlott, vagy kiüresedett házasság fenntartására tett kísérletek legveszélyesebb fajtája, ha a házaspár azért vállal gyermeket, hogy kapcsolatát megerősítse. Ez ugyanis szinte soha nem sikerül, ráadásul a gyermek csak rosszul jöhet ki ebből a játékból.

A lányom 10 éve ment férjhez egy sráchoz, akiről én azt hittem, hogy még a kezét sem fogta meg addig. A menyegző előkészületei egy rémálomhoz hasonlítottak. Nekem soha nem ment jól anyagilag, a fiúnak viszont gazdagok voltak a szülei.
Elkezdődött a lótás-futás. Menyasszonyi ruhát is csináltatnunk kellett, mert a lányom valami egyszerűt, de egyedit szeretett volna.
Ráadásul ötödik hónapos terhes volt az unokámmal, így olyan ruha kellett, aminek a bőségét napról napra lehet szabályozni, és elfedi az édes kis tikot. Csináltam egy csomó tojás és csoki likőrt, és sütöttem egy rakás süteményt. Elintéztem a vacsorát, a zenekart és sok minden mást, ami ilyenkor szokásos. Szerencsére a menyegző előkészületeiből a nászomék is bőven kivették a részüket, és korrektek voltak a pénzügyi elszámoláskor is. A lányom házassága nagyon jól sikerült. Már három gyereke van, lassan-lassan – amikor épp nem szül – elvégzi a főiskolát. Jól érzi magát otthon a gyerekekkel.
Bízom benne, hogy az ő házasságuk nem végződik majd válással, és azon ritka párok közé fognak tartozni, akik a gyémánt lakodalmukat is megtartják.

Még akkor is ezt szeretném, ha a gyémánt menyegző előkészületeiben én már biztosan nem veszek részt.
Kategória: Házon belül | Hozzáadta:: borbolya (2010-06-22) | Szerző: borbolya E
Megtekintések száma: 789 | Címkék (kulcsszavak): kapcsolatok, lakodalom, esküvő, házasság | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Admin üzenete
Menü
Szavazás
Melyik filmet töltenéd le szívesen?
Összes válasz: 32
Olvass egy kicsit!
Próbáld ki az olvasást, hátha élvezni fogod a dolgot! :)
Stephen King könyvek
Robert Merle
Orwell
Monty Python
Még több PDF könyv
Ingyenes cuccok
Cimkék
hypermarket vásárlás anya család demokrácia másodállás diploma mesék egyéni vállalkozás járulékok grimm mesék holle anyó kert csipkerózsika fekete föld gyep 1984 dugó a legyek ura Athén golding Görögország a da vinci kód brown d.j.salinger Eger könyv andersen legszebb meséi vicces könyv ajándék édesanyáknak anyák napja édesanya heri kókler és a bűz serlege vicces mesék ajándék heri kókler és a fáraó átka diéta 90 napos fogyókúra heri kókler és a főnök érdemrendje fogyókúra heri kókler és a pokol kapuja karcsú derék gerinc gyógymasszázs heri kókler és a mormon kannája bizsu divatékszer fülbevaló heri kókler és a hat tyúk tava férfi divat férfi zakó heri kókler és a vámpírok bálja cipő divat divat Heri Kókler és az alkatrazi fogoly rottring Gyula a szökőkutak városa Gyulai strand Heri kókler és a Stonhenge titka ház eladása Heri Kókler és az epeköve ingatlan vásárlás vicces könyvek Heri Kókler és a telivér herceg ablakcsere fűtés számla Heri Kókler és az elf rémálma fűtés korszerűsítés fűtés rásegítés esküvő házasság K-LITE CODEK 123 pack kapcsolatok Bujtor István Gobbi Hilda a sárkány szeme felnőnek a gyerekek gyerekcipők gyerekruhák a harcos betegágy gyermek betegségek stephen king felnőtt mese felnőtt mesék george orwell george orwell állatfarm monty python gyalog galopp a farkas és a bárány a 22-es csapdája joseph heller joseph heller a 22-es csapdája robert merle a sziget indul a bakterház bilincsben A. J. Cronin: Réztábla a kapu alatt Cronin Gogol A köpönyeg


Flag Counter